Avunya mantısı (Saçaklı mantı)
Avunya mantısı (Saçaklı mantı)
Kuzey Ege’de yapılan ve göçebe Türkmenlerden mutfağımıza gelen lezzet Avunya mantısı (ya da saçaklı mantı) Avunya’dan bize armağan.
Avunya Kazdağları’nın sırtı diyebileceğimiz Çanakkale Yenice’den başlayıp Balıkesir Gönen’e kadar uzayan coğrafyaya verilen isim.
Bu bölgeden çıkan mantı da Avunya mantısı olarak ünlenmiş ve zamanla tüm bölgenin bildiği bir lezzet olmuş. İster el açması yufka ile isterseniz çarşı yufkasının birer parmak kesilerek fırında kızartılmasıyla ana gövdesi oluşan yemeğe tavuk göğsü, pirinç ve kuru soğanlı harç ile haşlanmış nohut eşlik eder.
Edremit körfezinde köylerde ve kasabalarda farklı yorumlanmış örneklerini de görebilirsiniz.Örneğin Edremit e bağlı Kızılkeçili köyü de bu isim ve yapılış farklı orada ki ismi SAKANDIRIK elde yada hazır yufka erişte şeklinde kesiliyor,nohut ayrı yerde pişiriliyor(etli olursa daha makbul) kesilen hamur fırında ara ara karıştırılıp kızartılıyor,sonrasında fırından çıkan erişte ye pişirilen nohut ve suyu yavaş yavaş kaşıkla dağıtılırak üzerine dökülüyor,biraz bekledikten sonra isteğe bağli olarak sarımsaklı veya sade yoğurtla servis ediliyor.Burada ki fark pirinç,kuru soğanlı harç vs kullanılmıyor.
Evlerde sıkça yapılan bu yemeğe
lokantalarda nadir de olsa rastlamak mümkündür. Üzerine her mantıda olduğu gibi
sarımsaklı yoğurt dökülür.
Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder