Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Nar; meyve olarak, salatalarda, meyve olarak bizzat tükete bildiğimiz bir meyvedir. Kullanım alanının genişliği aynı zamanda sağlık açısından faydaları bireylerin organik ürünler kapsamında üretim ve tüketimini arttırmaktadır. Son zamanlarda nar ekşisi de bireylerin olmazsa olmaz bir tatlandırıcısı olarak sofralarda yerini alıyor. Market gibi yerlerden alınan nar ekşilerinin içine çeşitli maddeler ve renklendiriciler katıldığından kişilerce evde yapımı denenmekte ya da güvenilir yerlerden temin edilmektedir. Peki, tadı ve faydası bu kadar fazla olan nar ekşisi nasıl yapılır ve sanıldığı kadar zor mudur? Yazımızın devamında sorularınızın yanıtını alabilirsiniz.
Püf Noktalarıyla Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Nar ekşisi yapmaya karar veren bireylerin bilmesi gereken öncelikli durum şudur: Eğer nar ekşisi yapacaksanız nar temin edilecek yerden özellikle ekşi narlar alınmalıdır. Nar ekşisini doğru bir lezzete ulaşması adına en önemli nokta budur. Nar ekşisi için 1 kavanoz için yaklaşık 5 kilo temin edilmesi gerekir. Temin edildikten sonra yapılması gerekenler:
· Narın dış kabuğunu tanelere zarar vermeden çıkarılır. Özellikle dış beyaz zar kısmını iyi ayrılır.
· Nar taneleri uygun bir makine ile ezilir ve suyu çıkarılır.
· Tencere çelik tercih edilir. Tencereye ilave etmeden çekirdek ve posalarından tülbent/ince bez sayesinde ayrım sağlanır.
· Ocakta kısık ateşte yaklaşık 4-5 saat kıvam alana kadar pişirilir.
· Üzerinde oluşan birikmeler bir kaşık yardımıyla sürekli alınır. Kıvam elde edildiğinde soğumaya bırakılır.
Nar Ekşisi Kıvamı ve Renk Oluşumu
Organik ürün satmayan market gibi alanlarda satılan neredeyse birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcılar bulunur. Senelerce bu duruma maruz kalıp tüketen bireyler yanlış olan durumları özümseyebilmektedir. Ancak doğru olan bu değildir. Ürünler pişme ya da üretim sonrası beklenenden farklı bir renk oluşturabilir. Nar ekşisi nasıl yapılır sorusunun cevabı sonrası kıvamı ve renk konusunda beklentiler de markettekiler gibi olmamalıdır. Organik nar ekşisi rengi daha açık olacaktır ve kıvamı da dilediğiniz duruma göre oluşabilir. Fakat genel hatlarıyla daha çok hazır üretimlere nazaran sıvı olabilir. Tadı ise hem sağlık hem doğal üretim açısından oldukça iyi olmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder